Jag tar en färg som pockar på – Anita Lundgren, sommarens konstnär

July 2, 2020 by ulf.lesley

 

Kommer ofta tillbaka

Anita Lundgren är sommarens konstnär på Elit Ortopedi 2020. Hon börjar med en färg som ”pockar på” och bara måste komma ut, och sedan kommer hon tillbaka och ser att ”där behövs lite mer rött” eller ”det där svarta blev nog lite för mycket”.

Undermedvetna

“Det är det undermedvetna som kommer fram i mina målningar”, säger Anita. ”Jag kan inte förklara varför det blir just så här, men jag vet när det är rätt och då är tavlan klar”.

100 språk

Anita Lundgren är ateljerist, vilket innebär att hennes yrkesroll är att visa på olika uttryckssätt eller språk som vi har som människor. ”Ett barn föds med 100 språk, och berövas 99, enligt filosofin från Reggio Emilia. Som barn hade vi inga begränsningar utan gav oss hän in i måleri, teckning, dans, drama och mycket annat”. Anita försöker själv släppa prestationen när hon skapar för att hitta det inre barnets lust och våga prova utan att bedöma. “Inget är rätt eller fel”, säger hon.

Ättika + Rostiga spik = Magi

En annan metod för att utforma konst är växttrycket. ”Det är magiskt på ett annan sätt”, säger Anita Lundgren. Med ättika och rostiga spik kokar hon sina egna växter mellan pappersark, och fram kommer ett helt nytt mönster. ”Man vet aldrig vad det ska bli, det är så spännande, och helt magiskt”.

“Kan inte”

Anita Lundgren är medlem i Järfälla konstforum och jobbar där bl.a. med personer som säger sig inte kunna måla, för att få dem att våga prova. Här berättar Anita hur hon gör:

40 tavlor

Anita Lundgren har hängt sammanlagt 40 av sina verk på kliniken och i fyscentret på Elit Ortopedi. För dig som inte har bokad tid hos oss, och därmed inte får komma in under Covid-19 och se vackra tavlorna, så finns en länk här nedan där du kan uppleva dem alla på skärmen istället.

Välkommen!

 

Se alla tavlor >

Se alla konstnärer som hängt hos Elit Ortopedi >

Anita Lundgrens hemsida >

 

Elit Ortopedi logo


På uppdrag av Region Stockholm 500x144

Prenumerera


Få tips, spaningar och en och annan inbjudan inom ortopedi och ultraljud i Elit Ortopedis nyhetsbrev.


Klicka här


Kontakt


Elit Ortopedi
Nettovägen 1, 175 41 Järfälla
08-512 580 00
info@elitortopedi.se

Öppet- och telefontider


© Elit Ortopedi 2021