artros-prp-acp-max

Nytt hopp för artrosdrabbade med ny metod

Människor med artros, förslitnings- eller idrottsskador lider ofta av smärta och nedsatt funktionalitet i åratal, men kan nu med en ny metod få livet åter snabbare än tidigare! ACP Max heter den revolutionerande vidareutvecklingen inom PRP-behandling som nu genom kliniken Elit Ortopedi och dr Georg Ferm nått Sverige.

– Vid biologiska behandlingar använder vi kroppens eget material för att kunna läka. Redan tidigare har en metod kallad PRP medgett en förbättring av livskvaliteten hos dessa patienter. PRP står för Platelet Rich Plasma, alltså blodplättsrik plasma, och vad vi gör är att vi genom centrifugering ökar koncentrationen av dessa blodplättar som är så viktiga för kroppens egen läkning. Det som är fantastiskt med det nya ACP Max-systemet är att det möjliggör en större blodtagning med hjälp av en unik dubbelspruta med dubbelspin-design. ACP Max-systemet kan ge hela fyra till fem gånger högre koncentration av de för läkningen så viktiga blodplättarna, säger dr Georg Ferm som är Överläkare och specialist i ortopedi och bio-ortopedi samt grundare av den ledande kliniken Elit Ortopedi i Stockholm. Han är även läkare åt proffsboxningskommissionen, och medicinsk rådgivare åt Vasalunds IF och har ett stort idrottsintresse.

– De vi hjälper blir så fantastiskt glada och tacksamma över att bli smärtfria och återfå funktion. De får en förbättrad livskvalitet helt enkelt. Vi har generellt två olika patienttyper, dels de som drabbats av åldersrelaterade krämpor som artros i exempelvis knä, fotled, höft eller axel, och dels idrottsutövare som drabbats av skador, och båda grupperna får väldigt goda resultat, berättar han.
Skräddarsydd behandling

– Det som är så fantastiskt med den här typen av biologiska behandlingar, eller regenerativ ortobiologi som det också kallas, är att den inte som många andra medicinska behandlingar bara drar alla över en kam, utan är individspecifik. Behandlingen är alltså skräddarsydd för den enskilda patienten och därmed både effektivare och säkrare, säger Georg som tror att all PRP-behandling i framtiden blir så effektiv som ACP-max.

Rent konkret går behandlingen ut på att blodet som tas från patienten körs i en centrifug som kan separera de olika celltyperna och lagren som innehåller patientens blodplättar. Det är dessa blodplättar, men i högre koncentration, som sedan injiceras. Blodplättarna frisätter kroppens anabola steroider, och det är dessa tillväxtfaktorer och proteiner som driver på läkningen som till exempel kan bilda nytt friskt brosk i ett artrosinflammerat knä.

Enda kliniken i sitt slag
I dagsläget är Elit Ortopedi den enda kliniken i norra Europa som erbjuder behandling med ACP-max. Dr Georg Ferm har ett stort internationellt nätverk och reser regelbundet till några av världens mest avancerade kliniker för kunskapsutbyte med andra ledande specialister.
– PRP-behandling, av vilket ACP-max är det allra senaste, har funnits i många år nu, och är noggrant studerat. PRP har erhållit högsta bevisklassen 1A som finns i medicin, och betraktas som helt säker, säger Georg och berättar att fördelarna med ACP max är att den kräver färre antal behandlingar med sprutor och medger att fler patientgrupper och tyngre skador kan behandlas än tidigare.
-Det är fortfarande en relativt dyr behandling. Många elitidrottsmän har ju idrottsförsäkringar, men på sikt hoppas vi att prisnivåerna sjunker. Det brukar fungera så att utvecklingen medger att allt fler får tillgång till nya innovationer på sikt.

Alternativ till operation
– De patienter som kommer hit till Elit Ortopedi och söker hjälp för sina artrosbesvär har ofta haft problem i många år. Det kan röra sig om fem till tio år av att slussas runt i vården där man fastnar i en spiral av fysioterapi, rehab, smärtstillande och antiinflammatorisk medicin och kanske också kostsamma alternativa behandlingar. Det är klart att många hinner bli uppgivna. Köerna för operation är långa, om man ens kommer så långt att man träffar en kirurg och erbjuds detta. Operation är det sista alternativet. För många kanske operation inte heller är aktuellt av olika skäl, och då är PRP och ACP max-behandling ett snabbare alternativ, säger Georg men tillägger:
– Resultaten är alltså fantastiska, man kan räkna med att återfå vardagsfunktionalitet, men sedan ska man inte ha för höga förväntningar. Resultaten beror på din ålder och din fysiska status innan funktionsnedsättningen. Det går alltså inte att få ett knä med en trettioårings funktion hos en femtioåring, men ett artrosfritt, femtioårigt knä kommer att hålla för många års rörelse utan smärta.
Jag brukar säga att har du inte kunnat springa marathon tidigare så är det inget du kan förvänta dig efter behandling heller. Som vid alla behandlingar gäller också att förutsättningarna förbättras av att patienten har en hälsosam livsstil, med rehab, träning och hälsosamma vanor.

Ett hoppfullt budskap
Vi lever i en tid när många äldre är mer aktiva än förr, och också förväntar sig att kunna fortsätta leva ett aktivt liv längre. Dagens 70-åringar kan vara i samma form som 50-åringar var för ett par decennier sedan. Men med högre grad av aktivitet såsom löpträning, gympass och bollsporter kommer också fler skador. Av alla patienter som kommer till Elit Ortopedis klinik i Stockholm är ca 60% mellan 55–65 år och har artros i knäet. I den allmänna sjukvården får de vanligtvis besked om att de bör ändra sin livsstil eller att de med stigande ålder inte kan träna som förut. De som söker upp dr Georg Ferm och Elit Ortopedi är glatt överraskade att få höra att detta inte stämmer, utan att de på relativt kort tid och efter bara ett par behandlingar kan förvänta sig att återuppta sina aktiviteter igen. Dr Georg Ferm har själv skrivit protokollet för behandlingarna, och han tillägger att vissa patienter efter initial behandling kan vara gynnade av en årlig injektion för att hålla besvären i schack och fortsätta ha bra funktionalitet.
-Jag har så många glada patienter som är tacksamma över att de fått en ny chans på livet. Det känns roligt och är ett hoppfullt budskap till de som ännu inte hittat hit, säger Georg avslutningsvis.

Facebook
Twitter
LinkedIn