PRP-behandling

PRP - Platelet-Rich Plasma - använder kroppens eget material för att behandla ortopediska besvär.

Elitortopedi

Ledande i Sverige inom PRP

PRP är en innovativ behandlingsmetod som kickstartar en stark och långvarig läkningsrespons när den injiceras i en skadad del av kroppen. Idrottsskador samt degenerativa led- och sentillstånd kan framgångsrikt behandlas med PRP. PRP kan också hjälpa patienter där konservativ behandling har misslyckats. Det är också ett bra alternativ när rehabilitering efter operation inte ger resultat samt för patienter som vill undvika operation.

Välkommen att boka en konsultation kring biologiska behandlingar, pris 1250 kr.

PRP – så här fungerar det

Ett litet blodprov tas från en av dina vener. Blodprovet centrifugeras sedan för att separera blodets olika beståndsdelar från varandra. Skiktet som innehåller blodplättarna isoleras och dras ut. Fäst till blodplättarna finns en mängd tillväxtfaktorer och så kallade cytokiner. Denna koncentrerade blandning av ämnen resulterar i en kraftfull boost till kroppens egen läkningsförmåga. PRP kan stimulera tillväxten av celler, vaskularisering och regenerering av vävnader som senor, ligament och brosk.

Elitortopedi

När är PRP en effektiv behandlingsform?

PRP kan fungera bra för en rad olika förhållanden. Patienter där konservativ behandling misslyckats och som annars kan behöva operation är idealiska för PRP-injektionsbehandling. PRP används också i stor utsträckning inom idrottsmedicin, eftersom det kan påskynda återhämtningen och återgången till aktivitet. Våra kirurger på Elit Ortopedi diskuterar gärna möjligheten till PRP-injektionsbehandling med dig.

Senproblem:

Tennis/golfarmbåge
Subacromial impingement – besvär i axeln, ont att lyfta med
armar
Partiell ruptur av Rotatorcuffen
Förstärkning av reparationer av rotatorcuff

Ledproblem:
Artros
Smärta och stelhet från leddegeneration
Broskdefekter
Patienter som kanske vill skjuta upp eller undvika ledplastik
Patienter som kanske inte är lämpliga för ledplastik

Björn Becksmo

Björn Becksmo är välkänd programledare i sporten i TV, och han har idrottat hela livet. Björn har länge haft problem i axlar och knän och har nu fått PRP behandlingar hos Elit Ortopedi.

Alex Danielsson

Alex Danielsson på tyngre har gjort en PRP behandling för sitt onda knä med artros. Här berättar han om behandlingen och hur han lagt upp sin rehabilitering.

”Jag ville undvika höftledsoperation”

Maria Strindler hade stora smärtor på grund av artros i höften efter en fallolycka. – Tyvärr skulle höften succesivt bli värre och då skulle alternativet vara en höftledsoperation.

Frågor & svar

Det är helt och hållet individuellt och bestäms vid konsultationen. Allt beroende på vävnadstyp och omfattningen av skadorna.

Ingreppet utförs i vårt behandlingsrum. Vi tar ett 15 ml blodprov från en ven i din arm. När PRP är klar kommer det aktuella området rengöras med en antiseptisk lösning. PRP kommer sedan att injiceras i leden eller senan under ledning av ultraljud. Hela proceduren tar cirka 15 minuter.

Ett litet förband kommer att täcka injektionsstället. Du åker hem direkt. Du kan uppleva värk under de första 24-48 timmarna efter behandlingen. En ispåse eller enkla smärtstillande medel som Paracetamol brukar vara tillräckligt.

Eftersom mild värk är vanligt efter behandlingen är det bäst att ta det lugnt i ett par dagar. Du kan sedan börja röra dig utefter vad eventuell smärta tillåter.

PRP stimulerar en kraftfull läkningsrespons, som behöver tid för att ge effekt. Som tumregel bör du märka en förbättring av dina symptom inom 2-6 veckor efter behandlingen. Forskning tyder på att förbättringen kan fortsätta upp till 6-9 månader.

Du kommer att behöva fysisk träning för att stödja rehabprocessen

Ja. Eftersom PRP endast innehåller koncentrerade delar av ditt eget blod är behandlingen mycket säker. Vissa patienter kan uppleva milda obehag i 1-2 dagar efter injektionen. Infektion är ett mycket sällsynt problem och oavsiktlig skada på nerver eller kärl i närheten är mycket sällsynt.

Patienter med blodavvikelser som anemi eller lågt antal blodplättar är inte lämpliga för PRP-injektionsbehandling. I närvaro av akut infektion eller aktiv cancer är det bäst att inte använda PRP.

NSAID-preparat kan undertrycka effekterna av tillväxtfaktorerna i PRP-injektionen. Du bör därför sluta ta NSAID i 7 dagar före och 2 månader efter injektionen. Vanliga NSAID är Voltaren, Ibuprofen, Nurofen och Naproxen.