Vi behandlar

Löparknä

Vi har lång erfarenhet av behandling av löparknä. Vår specialistklinik finns vid Odenplan i centrala Stockholm. Välkommen att boka tid för en undersökning.

Behandling av löparknä

Löparknä är en av de vanligaste orsakerna till att man får ont i knät. Löparknä innebär att senan som går längs med utsidan av låret och knät har blivit överbelastad och orsakar smärtor i knät.

Löparknä utgör cirka en fjärdedel av alla löparskador, vilket gör den till den vanligaste skadan för löpare. Som namnet antyder är orsaken oftast för mycket eller för hård löpning. Risken ökar att få ont i knät om man springer mycket på sluttande underlag.

Liknande besvär kan även uppkomma vid exempelvis fristilsåkning på längdskidor, cykelträning eller kraftigt ökad intensitet i träningen i allmänhet.

Att kunna springa obehindrat ger en stark frihetskänsla!

Nya stötdämpare

Symtom

Symtomen visar sig oftast genom smärta på utsidan av knät och kring knäskålen. Smärtan karaktäriseras av att den uppstår under träningspasset och ökar efterhand.

När skadan förvärras kommer smärtan snabbare och stannar kvar längre. Smärtan försvinner vanligtvis om man vilar några dagar men återkommer så fort man genomför ett nytt träningspass. När skadan är långt fortskriden räcker det ofta med små aktiviteter för att smärtan ska komma, till exempel att gå upp och ner i trappor, gå ner på huk eller bara sitta med böjt ben en längre stund.

Utredning och behandling

Utredning av löparknä innefattar noggrann undersökning där man i detalj kartlägger besvär, omfattning och hur det påverkar dig i ditt vardagliga liv i arbetet och fritiden.

Efter det utförs en noggrann klinisk undersökning av ditt knä. Genom en ultraljudsundersökning kan vi bekräfta eller utesluta den kliniska misstanken som etablerats vid de två första momenten. Därefter, om det inte är helt klart, utvidgas utredningen med röntgenundersökning, skiktröntgen eller magnetkamera. Patienten informeras fortlöpande om den kliniska misstanken och samtliga moment som ingår i den fortsatta handläggningen. Välkommen att boka tid för en undersökning av dina knän.

Låt inte löparknä hindra dig från att maxa livet

Från diagnos till behandling och rehabilitering

Rehabilitering

Rehabilitering är hörnstenen i all ortopedisk behandling och utförs oavsett om man väljer biologisk eller kirurgisk behandling, både före och efter en behandling hos Elit Ortopedi. Den är ytterst individanpassad då alla har olika resurser, motivationsgrad och tidigare erfarenheter av träning. I rehabiliteringsstrategin ingår viktkontroll, arbetsmodifiering samt åtgärder för välbefinnande. Med andra ord är rehabiliteringen direkt avgörande för utfallet av behandlingsresultatet.