Ont i armbågen

Armbåge

Tennisarmbåge, studentarmbåge, golfarmbåge, mobilarmbåge och musarm. Det finns mycket som kan orsaka problem med armbågen.
Vi behandlar bl.a.

Ont i armbågen - Tennisarmbåge

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge innebär en överbelastningsskada på muskelfästena på armbågens utsida.

Beskrivning

Tennisarmbåge, lateral epikondylit, uppstår då musklerna på underarmens utsida har belastats för hårt. Det uppkommer framför allt hos individer som arbetar med tunga och repetitiva sträck- och vridrörelser där handen samtidigt greppar om något, som till exempel vid handarbete, spikning eller att skriva på tangentbord. Det är vanligt att drabbas om man tillfälligt gjort en aktivitet som man inte är van vid, eller när man är otränad, och man får då ont i armbågen.

Skadan och smärttillståndet är mycket utbrett och drabbar vanligtvis medelålders personer. Som namnet antyder är det många tennisspelare som får åkomman, och cirka hälften av alla tennisspelare har haft en period med tennisarmbåge.

En variant av tennisarmbåge är musarm. Den uppkommer vid statisk belastning av underamsmusulaturen, där hela underarmsmuskeln blir överbelastad. Åkomman kan uppkomma när man arbetar länge vid en dator där man använder pekplattan och musen.

Symtom

Symtomen vid tennisarmbåge är framför allt smärta på utsidan av armbågen, speciellt när muskeln som lyfter handryggen uppåt belastas vilket den gör när man lyfter något med handflatan pekande nedåt. Tillståndet kan uppstå akut i direkt samband med överansträngningen, eller komma smygande. Smärtan strålar ofta ner längs utsida/ovansida av underarmen. Armbågen kan ibland bli stel och göra ont att räta ut.

Vid milda besvär upplever man bara svag värk vid måttlig belastning men vid stora besvär kan det vara en stark molvärk även vid vila samt en skarp smärta då man belastar utsidans muskler. Det gör ont att greppa och lyfta till exempel ett mjölkpaket, en kastrull eller en stekpanna.
Ont i armbågen - Kubitaltunnelsyndrom

Kubitaltunnelsyndrom

Kubitaltunnelsyndrom innebär en inklämning av ulnarisnerven i armbågen.

Beskrivning

Ulnarisnerven är en stor nerv som går från armbågen ned till underarmen och handen. Dess huvuduppgift är att bidra med känsel och rörlighet till ring- och lillfingret i handen. Det är ulnarisnerven som vid slag ger så kallad ”änkestöt”, smärtsamma stötar när man slår i armbågen.

På armbågens insida nedanför inre armbågsknölen löper ularisnerven i en fåra och skyddas av ett ledband. Utrymmet under ledbandet kan ibland bli för trångt vilket medför att nerven kläms och blodflödet till nerven stryps. Känseln och rörligheten påverkas då negativt.

Kubitaltunnelsyndrom är ett relativt vanligt förekommande tillstånd och alla vuxna kan drabbas och få ont i armbågen. Det finns ingen känd orsak. Men har dock sett en ökad förekomst vid långvarig repetitiv belastning som till exempel vid tangentbordsarbete eller arbete med vibrerande verktyg. Det finns också en ökning av åkomman efter en fraktur på armbågen. Ibland har det observerats att personer som drabbas av inklämningen sover med armbågen böjd eller händerna under huvudet, vilket då irriterar nerven.

Kubitaltunnelsyndrom kallas också mobilarmbåge, eftersom den kan uppstå när man håller armbågen i mer än 90 graders vinkel under långa perioder.

Symtom

När ulnarisnerven sträcks och blodförsörjningen försämras kring nerven ger det pirrningar och stickningar i ring- och lillfingret. Tidiga symtom är också domningar nattetid i de två fingrarna, och känseln i fingrarna kan försvinna på dagtid. Ofta blir men svag i ring- och lillfingrarna och får sämre kraft när man ska spreta med fingrarna.

I nästa stadium utvecklas symtomen till återkommande eller konstanta domningar och stickningar i fingrarna även dagtid, och man kan känna ökad svaghet och fumlighet i handen. I sena stadier kommer också värk i armbågen på lillfingersidan samt en oförmåga att helt räta ut ring- och lillfingrarna, man får då så kallad klofingerfelställning.Ont i armbågen? Dags att träffa en ortoped eller fysioterapeut?

Boka tid för bedömning av remiss


Ont i armbågen - Golfarmbåge

Golfarmbåge

Golfarmbåge innebär överbelastning eller skada på senorna till fingrarnas böjmuskler som fäster vid inre armbågsknölen.

Beskrivning

Golfarmbåge, medial epikondylit, är samma skada som tennisarmbåge fast på insidan av armbågen. Från armbågen går musklerna som gör att handen och fingrarna kan böja sig. Långvarig och upprepad belastning av handleden med handleden i böjt läge, som i golfspel, kan leda till att senfäste och musklerna för underarmens handledsböjare blir överansträngda.

Det är inte bara golfspelare som drabbas utan även personer som ägnar sig år exempelvis datorarbete, målning och snickrande. Personer mellan 30 och 50 år är de som oftast drabbas, med en övervikt för de som är över 40.

Symtom

Symtom är smärta och ibland svullnad på insidan av armbågen. Forskning har visat att det i regel inte förekommer någon inflammation i armbågen. I de fall inflammation ändå uppträder handlar det bara om att det är inflammerat alldeles i början av besvären.

Smärtan kan drabba plötsligt, men det vanligaste är att golfarmbåge utvecklas successivt under en längre tid. Besvären utlöses ofta av kraftiga handledsböjningar under belastning. Det kan till exempel ske när man bär något som är lite tyngre än vanligt, lyfter något med böjda armbågar eller lutar sig mot ett bord eller liknande. Smärtan strålar normalt ner längs med underarmens insida, ner mot handleden, vilket ofta ger till följd att muskulaturen i underarmen och handen blir svag.


Osteokondrit

Osteokondrit

Osteokondrit innebär att en liten bit brosk eller ben blir försvagat i armbågsleden.

Beskrivning

Det försvagade området kan leda till att en bit ben och brosk lossnar. Den lösa benbiten i leden kan då komma i kläm mellan ledytorna i armbågsleden och orsaka både smärtor och låsningar. En låsning betyder att leden inte kan sträckas ut helt eller böjas maximalt, ungefär på samma sätt som när en sak kommer emellan när man ska stänga en dörr. När en bit ben eller brosk lossnar brukar man säga att osteokondrit förändringen har givit upphov till en så kallad fri kropp.

Orsaken till osteokondrit är oklar. Om det är en skada eller om tillståndet är medfött är osäkert, men man har sett att det ofta uppstår i områden som utsätts för stor belastning, vilket medför att ben-broskbiten lossnar. En teori är att sjukdomen orsakas av en kombination av en skada och övergående nedsatt blodtillförsel till ett litet område i leden.

Osteokondrit är vanligast hos yngre idrottande individer, men kan även uppkomma hos personer upp till ca 40 år. Åkomman förekommer också i andra leder såsom höftleden, ankelleden, knäleden och leder i foten.

Symtom

I den tidiga fasen får man smärta i leden vid belastning eller när armbågsleden böjs eller sträcks ut helt. Efter en tid kan låsningar uppstå i den aktuella leden. Vanliga symtom är ont i armbågen, låsningsfenomen, svullnad och en känsla av att armbågen sviktar.


Olekranonbursit

Olekranonbursit

Olekranonbursit innebär en inflammation i slemsäcken vid armbågsspetsen.

Beskrivning

En bursa är en geléliknande påse, en slemsäck, som innehåller en liten mängd ledvätska. Slemsäcken fungerar som smörjmedel, som oljan på cykelkedjan, och skyddar mot friktion och stötar.

Armbågsspetsen är ett mycket känsligt område eftersom det finns så få mjuka delar som skyddar själva spetsen. Det skydd som finns är framför allt en slemsäck. Det är denna slemsäck i armbågen som kan svullna upp som en följd av ett hårt slag som när man trillar och slår i armbågarna. Det kan också ske som resultat av upprepade stötar mot armbågsspetsen som till exempel vid handboll då man faller hårt på armbågen.

Intensiv och långvarig belastning av armbågsspetsen kan också leda till inflammation i slemsäcken. Detta gäller till exempel när man stöder sig på armbågen mot ett hårt underlag under sitt arbete eller när man läser en bok eller sitter på långa föreläsningar. Därför kallas olekranonbursit också för studentarmbåge.

Olekranonbursit är relativt vanligt. Inflammationen kan i vissa fall bli infekterad av bakterier. Då blir svullnaden dessutom röd och varm. Personer som har skrubbsår, eksem eller psoriasis på armbågen eller underarmen har visat sig vara speciellt utsatta för att få en bakterieinfektion.

Symtom

Vid en inflammation sväller slemsäcken vid armbågen och blir som en liten påse. Man får en rodnad och känner sig öm runt slemsäcken. De flesta känner smärta vid tryck på armbågsspetsen och när man rör och belastar armbågen.  Ibland har man ont i armbågen även i vila. Man får vanligtvis också försämrad rörelseförmåga i armbågen.


Ont i armbågen - Artros

Artros i armbågen

Artros innebär att brosket i armbågsleden har tunnats ut och inte längre klarar samma belastning som det gjort tidigare.

Beskrivning

I kroppens leder finns brosk som gör lederna stadiga och möjliggör att skelettets ben kan glida mot varandra. Ett friskt ledbrosk är fast och elastiskt och fungerar också som stötdämpare för leden.

Det finns en vanlig föreställning om att artros är en förslitning i leden, men så är det inte. Artros är en sjukdom och kan uppkomma i de flesta av kroppens större leder. Det är vanligt i till exempel knä, höft och axel, men förekommer också i armbågen. Artros innebär att brosket bryts ner snabbare än det byggs upp och det får därmed sämre hållfastighet. Brosket blir gradvis tunnare och kan till slut helt försvinna. I senare stadium påverkar artros inte bara ledbrosket utan även övriga vävnader i leden såsom skelett, ledband, ledhinna och ledvätska.

Artros i armbågen är som all artros en degenerativ ålderssjukdom, dvs celler och vävnader i brosket förändras och försvinner med ökande ålder vilket gör att ledens funktion försämras.  Man har även sett att tidigare brott i armbågsleden eller infektion kan medföra att armbågsleden utvecklar artros som då även kan uppkomma i yngre ålder.

Symtom

Liksom vid artros i andra leder i kroppen så medför sjukdomen stelhet i den sjuka leden, minska rörlighet och smärta. Man upplever inledningsvis ofta en molvärk ifrån själva armbågsleden. Besvären varierar periodvis men kan också vara mer konstanta. Först känns smärtan bara vid belastning, men senare även i vila.

I ett senare skede av sjukdomen kan armbågsleden haka upp sig och i vissa fall går det inte att böja handen upp till ansiktet. Detta innebär ofta stora problem eftersom man då inte själv kan kamma sig, raka sig, borsta tänderna mm.
Ont i armbågen, dags att träffa en ortoped eller fysioterapeut?

Boka tid för bedömning av remiss


Elit Ortopedi logo


PRP


Är du intresserad av PRP? Boka in dig till en privat konsultation hos en av våra ortopeder. Pris 1800 sek.


Klicka här för info om PRP


Kontakt


Elit Ortopedi
Nettovägen 1, 175 41 Järfälla
08-512 580 00
info@elitortopedi.se

Öppet- och telefontider


© Elit Ortopedi 2021