en kvinna sedd bakifrån håller sig på skuldrorna med höger arm

Bara ultraljudsledda PRP injektioner

Att använda ultraljud är inte nytt, men att använda det som stöd vid injektioner har inte varit så vanligt tidigare.

Tidigare ungefär rätt

När man normalt ger en spruta så för man in nålen ungefär där preparatet ska verka och trycker sedan in preparatet i kroppsdelen. För majoriteten av injektioner, t.ex. när man ska injicera en flytande medicin i en muskel, så är exaktheten i nålens position inte så viktig. Var i muskeln sprutans flytande substans hamnar har ingen större betydelse. Muskeln som helhet tar upp medicinen och ser till att den kommer dit den ska. Men för PRP är det annorlunda.

Komma exakt rätt

För att PRP skall verka så måste substansen komma in exakt i den kroppsdel som man ska påverka. För PRP i ortopediska åkommor så sprutar man t.ex. in blodplasman i en led, eller in i en tunn sena. En stor muskel tar upp och fördelar en injicerad medicin, men så fungerar det inte för en sena. Kommer substansen bredvid senan så tar inte senan upp den, utan substansen blir liggande utanför och senan kommer aldrig att bli behandlad.

– Det är otroligt viktigt att substansen kommer exakt rätt, förklarar Georg Ferm, ortoped på Elit Ortopedi och en av Sveriges mest erfarna läkare att utföra injektioner med PPR. PRP gör ingen nytta om den kommer utanför leden eller om den tas upp av ett annat organ. När man för in sprutan måste man veta exakt var nålen tar vägen och hur långt in man ska skjuta in den.

Mängden viktig

Det är inte bara var kanylen befinner sig som är viktigt. Minst lika betydelsefullt är hur mycket PRP substans som injiceras i det skadade organet.

– PRP använder ju kroppens eget material. Vi plockar ut blod, centrifugerar fram blodplasman och koncentrerar den. Det är en väl definierad mängd som vi vill att det skadade organet ska få ta del av. Om en del av vätskan kommer utanför så kan vi ju inte veta hur mycket som verkligen gått in i t.ex. den sena vi vill behandla. Detta innebär att vi inte heller kan beräkna hur snabbt läkningen kommer att ta och inte heller vara säkra på hur mycket rehabträning patienten ska göra och hur länge.

Enda sättet

Med ultraljud ser man både organet och nålen, och ortopeden följer nålens rörelser på skärmen medan hen sticker.

– Ultraljudsledda PRP injektioner är det enda realistiska sättet att veta exakt var nålen är i kroppen och att vara säker på att nålen befinner sig precis där vi vill att den ska vara när vi börjar injicera PRP vätskan, förklarar Georg Ferm. Ultraljudet blir en säkerhet för både mig och patienten att det verkligen blir den behandling som vi båda vill ha.

– Ultraljuden har blivit som ett stetoskop för mig. Det finns alltid där och är ett naturligt instrument när jag undersöker och behandlar mina patienter, avslutar Georg Ferm.

Facebook
Twitter
LinkedIn