PRP-behandling_knaartros_Elit_Ortopedi

Effektiv behandling av knäartros: ”Gå inte med besvär i onödan”

Många människor lider av artros i knäna. Tillståndet är både smärtsamt och besvärligt och kan leda till andra hälsoproblem, då patienten ofta får rådet att inte belasta knät och därmed inte rör sig tillräckligt.
– 99 procent av de patienter som söker hjälp för knäartros i den allmänna vården har för små besvär för att få operation. De hamnar i limbo, med ett knä som hindrar dem från att leva som de vill och går ibland i flera år med sina besvär, helt i onödan. PRP-behandling kan hjälpa många till ett mer rörligt och smärtfritt liv, säger Dr Georg Ferm, överläkare, Elit Ortopedi.

PRP-behandling av knäartros är inget nytt. PRP står för Platelet Rich Plasma och är en metod där kroppens eget material används för att lokalt läka skador.
– PRP är ingen mirakelmetod, det är helt enkelt kroppens eget sätt att läka skadad vävnad. Vi skördar och injicerar där det behövs, sen sköter kroppen resten.

Läs mer om knäartros och dess orsaker här

Den typiska knäartros-patienten är en man i 40-50-årsåldern som har haft problem med eller opererat sin menisk på 90-talet. Låt oss kalla honom ”Janne”, här är hans historia:

Läs mer om PRP-behandlingar här och boka undersökning

Knäartros vanlig konsekvens av meniskoperationer

Janne spelade fotboll i ungdomen, i ett division 3-lag. En knäskada satte stopp för fotbollskarriären, men han opererades 1993. Ungefär ett halvår efter operationen känner Janne att knäet inte är okej. Det skaver, känns irriterat och är stelt. Vid träning tar det längre och längre tid innan stelheten släpper. Till slut kommer smärtan tillbaka och Janne söker åter läkare.
– Det vanliga scenariot är att Janne nu blir remitterad till fysioterapi. Efter ett par månader utan förbättring går han tillbaka till sin allmänläkare, som remitterar till slätröntgen. Samtidigt får han rådet att äta ibuprofen mot smärta och inflammation. Han har nu för ont för att träna och motionera, börjar gå upp i vikt och mår allmänt dåligt. När Janne till slut blir röntgad konstateras 2:a gradens artros i knäet.
Artros i knäet uppstår vanligen efter skador och operationer. Efter kirurgi kan ledbroskets struktur förändras och bli mindre motståndskraftigt mot belastning.
– Redan här har Janne gått för lång tid med sina besvär. Nu rekommenderas han fortsätta med fysioterapi, men vid det här laget är det för sent för detta, det ger liten eller ingen effekt.
Efter ytterligare sex månaders sjukgymnastik går Janne tillbaka till allmänläkaren. Nu får han remiss till ortopedspecialist i den allmänna vården.
– I de allra flesta fall konstaterar ortopeden att patientens besvär ”inte är kirurgiskt åtgärdskrävande”. Ofta remitterar specialisten kortison, vilket inte ger någon långsiktig effekt.
Nu börjar Janne tröttna. Han söker kunskap på egen hand, söker en lösning på sina besvär. Han vill kunna leva ett fullt liv, träna, promenera och spela padel med sina kompisar igen.

Fyra stick i knäet kan ge nära 100 procent av funktionen tillbaka

När Janne blivit undersökt på Elit Ortopedi föreslås PRP-behandling med totalt fyra sprutor på fyra veckor. Som ett komplement till PRP rekommenderas Janne injektioner med Hyaluronsyra som förstärker och stödjer det naturliga ledsmörjmedlet.
– Jag använder ultraljud, både vid undersökning och som guidning vid injiceringen. Ofta räcker fyra sprutor för att besvären ska försvinna i princip helt. Vi rekommenderar att man fyller på med en PRP-spruta per år för att garantera långsiktig effekt.
En behandling med PRP är bara ett stick i knäet, utan efterföljande krav på konvalescens eller vila.
– Patienten kan i princip gå direkt från behandlingsrummet till träningen.
Som vid all behandling är patientens motivation till rehabträning avgörande för det långsiktiga resultatet. Janne har hög motivation och tre månader efter den fjärde sprutan har han återfått nära 100 procent av funktionen i knäet. Smärtan är borta och han kan röra sig och träna som han vill. Livet återvänder, han går ner i vikt och blir gladare och piggare.
– Janne må vara en fiktiv patient, men jag har hjälpt många patienter med samma historia att bli kvitt sina besvär. Elit Ortopedi vill sprida kunskapen om biologiska behandlingar som PRP, hyaluronsyra och stamcellsbehandling så att fler kan få tillbaka funktionen i sina knän och leva ett aktivt liv igen, säger Dr Georg Ferm, Elit Ortopedi.

Boka tid för undersökning
Facebook
Twitter
LinkedIn