Patienter berättar - Elitsatsande Tindra, 16 år

"Rehabtiden efter slalomolyckan halverad tack vare behandling hos Elit Ortopedi"

Tindra Hedgardh porträttbild med skidutstyrsel

Om Tindra Hedgårdh

Född: 2006

Går på Stockholms Alpina skidgymnasium, vill senare kombinera alpin satsning med universitetsstudier, kanske på skidcollege i USA.

Kortsiktigt mål: att komma tillbaka till 100 procent, fysiskt och mentalt och tävla i alla grenar, utan hjärnspöken.

Långsiktigt mål: att starta i alpina världscupen!

I slutet av mars 2022 var alpintalangen Tindra, då 15 år, på träningsläger i Bollnäs. Storslalomträning stod på schemat, men ett av åken slutade med en vurpa och ett brutet lårben.  

– Jag var mitt i processen med ansökning till skidgymnasium, men där och då kändes det hopplöst. Min första tanke när jag låg och väntade på ambulansen var att ’det blir nog bra med vanligt gymnasium’, säger Tindra Hedgårdh.  

I den allmänna hälso- och sjukvården fick Tindra bra behandling i det akuta skedet. Ett märgstift opererades in från höft till knä. Men beskedet hon fick om vidare träning var allt annat än positivt.  

– Det besked jag fick var att glömma skidåkning hela säsongen och räkna med att kunna träna igen tidigast om ett år. Jag fick kryckor, ordinerades vila och fick en remiss till fysioterapi. Det var allt. 

Men Tindra nöjde sig inte med den negativa prognosen. Hon hade tidigare anlitat Elit Ortopedi, på inrådan av rehab- och fystränaren Andreas Öhgren och visste att det fanns hjälp att få. 

– Elit Ortopedi har tidigare hjälpt mig med snabba ultraljudsdiagnoser av mindre idrottsskador. När man elitsatsar finns inte tid att vänta på den allmänna vården.  

När Tindra efter benbrottet kontaktade Elit Ortopedi fick hon hjälp direkt och en behandling med PRP (Platelet Rich Plasma) startades. Hon sökte och beviljade bidrag till PRP behandlingen av stiftelsen Active Life Foundation 

– Förutom fyra PRP-injektioner under en månads tid gav dr Georg Ferm och Elit Ortopedi mig motivationen tillbaka. Det var en jätteviktig del i läknings- och rehabprocessen. 

Tack vare behandling och stöd från Elit Ortopedi kunde Tindra börja träna igen efter bara åtta månader. Nu går hon på Stockholms Alpina skidgymnasium och fortsätter sin satsning mot elitnivå i de alpina disciplinerna slalom, storslalom, störtlopp och super-G.  

– Det ger mig trygghet att veta att Elit Ortopedi finns. Att alltid få träffa samma ortoped är viktigt. När man får träffa nya läkare varje gång skapas ingen tillit eller relation med den som har min framtid i sina händer. Elit Ortopedi är mitt förstahandsval och dr Georg Ferm är min first opinion, säger Tindra Hedgårdh.  

PRP-behandling används idag alltmer, både inför operationer och efter kirurgiska ingrepp. 

– I Tindras fall hade problem orsakade av ärrbildning i mjukdelarna efter den akuta operationen kunnat bli ett karriärsavgörande. Genom PRP-behandlingen optimeras vävnaden för läkning, säger Dr Georg Ferm, överläkare på Elit Ortopedi. 

Behandling med PRP är också mycket gynnsamt inför operationer. 

– Om vävnaden förbereds preoperativt med plasmainjektioner befinner den sig i en uppbyggnadsfas redan vid operationen. Då blir återhämtningen snabbare och rehabiliteringen har bättre grundförutsättningar. 

För en lyckad rehab är även det mentala en viktig faktor. 

– Motivationen är avgörande för en god återhämtning och en lyckad rehabiliteringsprocess. Här på Elit Ortopedi arbetar vi med helheten i fokus för varje patient. Man får inte bara PRP-sprutor, vi ger även alla patienter injektioner med pepp, motivation och stöd. Det får man på köpet, säger Dr Georg Ferm.  

Lider du också av långvariga besvär? Tveka inte att boka en tid för en konsultation!

Vad våra patienter tycker

Bästa uppfattningen av Elit Ortopedi får man naturligtvis från dem som redan varit här och blivit behandlade

Boka tid

Hos oss behöver du ingen remiss. Du kan boka tid själv online eller kontakta oss via telefon eller e-post.
Du står själv för alla
kostnader av din vård.
Har du en privat sjukvårdsförsäkring behöver vi bekräftelse på att
den täcker dina vårdkostnader.

Hitta till oss

Vi finns i moderna lokaler på Odengatan mitt i Stockholm.
Läkarhuset Odenplan, våning 7
Odengatan 69
113 22 Stockholm