Dagoperation innebär att du kan gå hem samma dag. Vi använder inte narkos, dvs vi söver dig inte. Det behövs inte för de operationer vi utför.
Artroskopi, eller titthålsoperation, innebär att man för in en kamera och minimala verktyg genom små hål i huden. På en monitor ser kirurgen sedan vad som sker, och kan operera utan ett öppet sår.
För närvarande opererar vi händer, fötter och knän. Det kan vara t.ex. triggerfinger på handen eller hallux valgus i foten. Vill du läsa mer om de åkommor som vi behandlar i handen, foten eller knät, så kan du läsa mer här:
Det första som händer när man kommer till operationsavdelningen är att man får byta om till operationsdräkt med mössa och skoskydd. Den preoperativa sjuksköterskan tar blodtryck och puls, och tittar igenom den Hälsodeklaration som alla måste fylla i innan operationen. Ibland får patenten mediciner och bedövning redan här.
Sedan är det dags för operationssalen, där man får lägga sig på operationsbordet. Operationssjuksköterskan desinfekterar operationsområdet och klär in området som ska opereras med sterila papperslakan. Sedan börjar själva operationen. Temet på operationssalen brukar bestå av en läkare, en operationssjuksköterska och en person som kallas pass. Pass hjälper till att ta fram och öppna allt sterilt material före och under operationen.
På Elit Ortopedi utför vi s.k. dagoperationer utan narkos, vilket innebär att man inte behöver sövas. Det innebär också att kirurgen och sjuksköterskan pratar med patienten under tiden och förklarar vad som händer. Vi utför också artroskopi, det som kallas titthålsoperationer. Istället för att skära upp huden så för man då in en liten kamera och de instrument man ska använda, och sedan ser kirurgen på en monitor vad hen ska göra inne i patienten. I slutet av operationen så syr man ihop såret och lägger ett förband så att det inte ska blöda och för att det ska läka på ett bra sätt.
Efter operationen ligger man en stund i ett rum utanför operationssalen, där vi också serverar kaffe och en smörgås till de som önskar. Detta gör vi för att säkerställa att patienten mår bra innan hen går hem. Läkaren som opererat brukar också komma ut och prata om operationen med patienten.
Stygnen tar vi sedan bort vid återbesöket där vi också kontrollerar att såret läker som planerat.
– Jag började operera på Danderyds sjukhus runt 1980 och har gjort det sedan dess på olika kliniker. Just nu opererar jag händer, fötter och knän, dvs allt som man kan göra med enbart lokalbedövning.
– Varje operation är en liten utmaning. Man måste hela tiden vara påläst om patienten och sjukdomshistorien, om det senaste inom just det jag ska operera, och sedan vet man aldrig riktigt vad som väntar när man kommer in i en kroppsdel. Vissa operationer är mer tekniskt svåra, och det ger också en lite extra kick. Sedan är det en väldig tillfredsställelse när man kan hjälpa en person som har problem, och som ofta har haft sina besvär och kanske smärta under en längre tid.
– Nej. Varje operation är unik på sitt sätt, så jag lär mig alltid något nytt vid varje operation. En annan sak som är väldigt inspirerande är att man som ortoped nästan alltid hittar orsaken till patientens problem. Orsaken finns där inne och jag öppnar upp och ser den. Det är väldigt givande. Så nej, det blir aldrig tråkigt, och det tror jag att patienterna märker.
– Läs igenom den information du får noggrant. Det som står där finns till för att göra operationen så säker som möjligt. Det är alltid lika tråkigt när man måste ställa in en operation då en patient inte har läst igenom instruktionerna ordentligt och missat några av förberedelserna. Slöseri med tid för alla. Förutom det så kommer jag, mina ortopedkollegor och framför allt operationssjuksköterskorna att ta hand om dig under hela operationen och se till att du har det bra.
Få tips, spaningar och en och annan inbjudan inom ortopedi och ultraljud i Elit Ortopedis nyhetsbrev.
Elit Ortopedi
Nettovägen 1, 175 41 Järfälla
08-512 580 00
info@elitortopedi.se