Operation

Här kan du läsa om våra operationer


För dig som ska opereras hos oss,
klicka här för mer information:

Min operation


Operation

Här kan du läsa om våra operationer

Typer av operationer

Det finns många olika typer av operationer. Vi utför i dagsläget dagoperationer utan narkos av händer, fötter och knän.

DAGOPERATION

Dagoperation innebär att du kan gå hem samma dag. Vi använder inte narkos, dvs vi söver dig inte. Det behövs inte för de operationer vi utför.


ARTROSKOPI

Artroskopi, eller titthålsoperation, innebär att man för in en kamera och minimala verktyg genom små hål i huden. På en monitor ser kirurgen sedan vad som sker, och kan operera utan ett öppet sår.


HÄNDER, FÖTTER och KNÄN

För närvarande opererar vi händer, fötter och knän. Det kan vara t.ex. triggerfinger på handen eller hallux valgus i foten. Vill du läsa mer om de åkommor som vi behandlar i handen, foten eller knät, så kan du läsa mer här:


Ont i handen

Ont i fotenOnt i knät

Allt händer i operationssalen

Det är inte riktigt helt sant. Både förberedelserna innan, och vilan efter operationen sker i förberedelserummen på operationsavdelningen.

Så hur ser det då ut på operationsavdelningen? Följ med Martina på en tur:

En operation

Hur går det egentligen till på en operation?


Operationen

Ingen operation är exakt lik någon annan. Det beror på vad man opererar naturligtvis, men också att människor är olika byggda och har olika sjukdomshistoria. Men ungefär så här går det till:

När man kommer

Det första som händer när man kommer till operationsavdelningen är att man får byta om till operationsdräkt med mössa och skoskydd. Den preoperativa sjuksköterskan tar blodtryck och puls, och tittar igenom den Hälsodeklaration som alla måste fylla i innan operationen. Ibland får patenten mediciner och bedövning redan här.

Inne på operationssalen

Sedan är det dags för operationssalen, där man får lägga sig på operationsbordet. Operationssjuksköterskan desinfekterar operationsområdet och klär in området som ska opereras med sterila papperslakan. Sedan börjar själva operationen. Temet på operationssalen brukar bestå av en läkare, en operationssjuksköterska och en person som kallas pass. Pass hjälper till att ta fram och öppna allt sterilt material före och under operationen.
Operationen


Under operationen

På Elit Ortopedi utför vi s.k. dagoperationer utan narkos, vilket innebär att man inte behöver sövas. Det innebär också att kirurgen och sjuksköterskan pratar med patienten under tiden och förklarar vad som händer. Vi utför också artroskopi, det som kallas titthålsoperationer. Istället för att skära upp huden så för man då in en liten kamera och de instrument man ska använda, och sedan ser kirurgen på en monitor vad hen ska göra inne i patienten. I slutet av operationen så syr man ihop såret och lägger ett förband så att det inte ska blöda och för att det ska läka på ett bra sätt.

Efter operationen

Efter operationen ligger man en stund i ett rum utanför operationssalen, där vi också serverar kaffe och en smörgås till de som önskar. Detta gör vi för att säkerställa att patienten mår bra innan hen går hem. Läkaren som opererat brukar också komma ut och prata om operationen med patienten.

Återbesök

Stygnen tar vi sedan bort vid återbesöket där vi också kontrollerar att såret läker som planerat.
Dags att träffa en ortoped eller fysioterapeut?

Boka tid för bedömning av remiss


Elit Ortopedi logo


På uppdrag av Region Stockholm 500x144

Prenumerera


Få tips, spaningar och en och annan inbjudan inom ortopedi och ultraljud i Elit Ortopedis nyhetsbrev.


Klicka här


Kontakt


Elit Ortopedi
Nettovägen 1, 175 41 Järfälla
08-512 580 00
info@elitortopedi.se

Öppet- och telefontider


© Elit Ortopedi 2021