Operation

Här får du mer information om vår operationsverksamhet.


För dig som ska opereras hos oss,
klicka här för mer information:

Min operation


Operation

Här kan du läsa om våra operationer

Vår operations verksamhet

Det finns många olika typer av operationer. Vi utför dagkirurgiska operationer, i första hand i lokalbedövning. Vi har också möjlighet att söva patienter.

DAGOPERATION

Dagkirurgisk operation innebär att du kan gå hem samma dag.


ARTROSKOPI

Vissa ortopediska ingrepp kan man utföra genom artroskopi, en så kallad titthålsoperation. Artroskopi innebär att man för in en liten kamera och minimala instrument genom små hål i huden in i den led man har sitt besvär. Vi utför artroskopi i axlar, armbågar, knän och fötter.


TYPER AV OPERATIONER

I första hand behandlas ortopediska åkommor med rehab och konservativ behandling och man brukar säga att c:a 10 % av ortopediska åkommor som bedöms hamnar inom ramen för kirurgisk åtgärd. Det är alltid läkarens bedömning, i samråd med patienten, som avgör vilken handläggning som ska ske .

För närvarande opererar vi de vanligaste enklare ortopediska åkommorna som man utföra inom dagkirurgisk verksamhet och som ingår i basavtalet gentemot Region Stockholm. Vill du läsa mer om de åkommor som vi behandlar kan du läsa mer här:Vi behandlar

Allt händer i operationssalen

Det är inte riktigt helt sant. Både förberedelserna innan, och vilan efter operationen sker i på vår pre- och postoperativa avdelning.

Så hur ser det då ut på operationsavdelningen? Följ med Martina på en tur:

En operation

Hur går det egentligen till på en operation?


Operationen

Ingen operation är exakt lik någon annan. Det beror på vad man opererar naturligtvis, men också att människor är olika byggda och har olika sjukdomshistoria. Men ungefär så här går det till:

När man kommer

Det första som händer när man kommer till operationsavdelningen är att man får byta om till operationsdräkt med mössa och skoskydd. Den preoperativa sjuksköterskan tar blodtryck och puls, och tittar igenom den Hälsodeklaration som alla måste fylla i innan operationen. Oftast får patienten lugnande medicin och lokalbedövning redan här.

Inne på operationssalen

Inne på operationssalen får lägga sig på ett så kallat operationsbord. Operationssjuksköterskan desinfekterar operationsområdet och klär in området som ska opereras med sterila papperslakan. Sedan börjar själva operationen. Teamet på operationssalen brukar bestå av en läkare, en operationssjuksköterska och en undersköterska som kallas pass. Pass hjälper till att ta fram och öppna allt sterilt material före och under operationen.
Operationen


Under operationen

På Elit Ortopedi utför vi så kallade dagkirurgiskaoperationer i lokalbedövning och narkos. Är patienten vaken kommer kirurgen och sjuksköterskan prata med patienten under tiden och förklara vad som händer.. I slutet av operationen syr man ihop såret och lägger ett förband för att det ska läka på ett bra sätt.

Efter operationen

Efter operationen får man ligga en stund på vår postoperativa avdelning där man serverar kaffe/te och en smörgås till de som önskar. Detta gör vi för att säkerställa att patienten mår bra innan hen går hem. Läkaren som opererat kommer alltid ut och pratar om operationen med patienten innan hemgång. Där får patienten vid behov recept på läkemedel och eventuellt sjukskrivning.

Återbesök

Innan man går hem får man med sig tider för att ta bort stygnen och se att såret läker bra. För de ingrepp där det finns behov av rehab bokar vi även in ett besök hos vår fysioterapeut. Man bokar även in ett återbesök till läkare för att se att resultatet av operationen blev som planerat och även för att fånga upp eventuella behov av vidare handläggning.
Dags att träffa en ortoped eller fysioterapeut?

Boka tid för bedömning av remiss


Elit Ortopedi logo


PRP


Är du intresserad av PRP? Boka in dig till en privat konsultation hos en av våra ortopeder. Pris 1800 sek.


Klicka här för info om PRP


Kontakt


Elit Ortopedi
Läkarhuset Odenplan, våning 7
Odengatan 69
113 22 Stockholm
info@elitortopedi.se

Öppet- och telefontider


© Elit Ortopedi 2021