Ont i handen

Hand

Att få ont i handen och fingarna är väldigt vanligt eftersom de är några av de kroppsdelar som vi använder mest.
Vi behandlar bl.a.

Ont i handen - Ganglion

Ganglion

Ganglion innebär att man har knölar vid senorna i hand och handled.

Beskrivning

Ganglion är en sorts cysta och består av en vätskefylld utbuktning som bildas i anslutning till en led. Det vanligaste är att ganglion uppkommer på ovansidan av handen, men de kan även uppstå på undersidan av handleden, i handflatan vid fingerbasen och längst ut på fingertopparna. Alla kan få ganglion och oftast beror det på att man har överansträngt leden. Cystor på ovansidan av handen är vanligast hos yngre kvinnor som idrottar och kan då ge ont i handen.

Leder och senor ”smörjs” av en speciell gelatinös vätska, som kallas ledvätska, inuti ledkapseln eller senskidan. Ibland ökar produktionen av ledvätska i en led eller inuti en senskida. Detta kan vara förorsakat av förändringar i leden (arthros), inflammation (arthrit), skada, överbelastning eller annan orsak. På grund av det ökade trycket i leden eller senskidan läcker ledvätskan ut genom kapseln eller senskidan och det bildas en liten blåsa. Då ledvätskan innehåller speciella äggviteämnen som gör att den är trögflytande kan kroppen inte suga upp ledvätskan som läckt ut, utan endast vattnet i ledvätskan. Det kvarvarande blir som ballong fylld med gelé. Storleken och hårdheten på systan beror på hur mycket vätska som finns i den.

Symtom

Ett ganglion brukar vara stor som en ärta, men kan ibland bli upp till några centimeter i diameter. Det kan vara mjukt eller hårt beroende på hur fyllt det är med ledvätska. Ganglion sitter oftast på ovansidan av handen. Många känner inga symtom alls, men ibland kan det bli besvärligt och ömma eller göra ont i handen. Små ganglier kan ibland göra mer ont än stora.


Karpaltunnelsyndrom - Ont i handen

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom är en nervinklämning i handen som orsakar domningar och smärta i fingrarna.

Beskrivning

Karpaltunneln är en bindvävstunnel på handflatesidan av handleden genom vilken fingrarnas böjsenor och medianusnerven passerar. Om vävnaderna runt karpaltunneln ökar i tjocklek kläms nerven och de typiska symptomen uppstår: domningar i fingrarna.

Karpaltunnelsyndrom är den vanligaste orsaken till att handen och fingrarna domnar. Det är vanligast hos kvinnor men män drabbas också. Man vet inte alltid orsaken till inklämningen men reumatiker och diabetiker drabbas oftare och även de som skadat handleden eller arbetar manuellt med vibrerande verktyg får det oftare än andra. Det är också vanligt med besvär under och efter graviditeten.

Symtom

Symtomen är smärta, domningar, pirrningar och stickningar, oftast i tummen, pek- och långfingret. Det börjar vanligtvis med att man vaknar med ont i handen på nätterna i form av domningar och stickningar från handleden och ut i handen. Ibland känner man också värk och tyngdkänsla i handen. Många tycker att besvären försvinner om man skakar på handen.

Efter ett tag kan nattbesvären bli värre och domningarna kommer även dagtid när man anstränger handen som exempelvis vid cykling. Vanligtvis förvärras symtomen till att även uppkomma vid relativt enkla handgrepp som t.ex. under bilkörning eller när man håller en telefon. Så småningom kan man även få nedsatt känsel, fumlighet och svaghet i dessa fingrar.Ont i handen? Dags att träffa en ortoped eller fysioterapeut?

Boka tid för bedömning av remiss


Ont i handen - Artros

Artros

Artros innebär att brosket bryts ner snabbare än det byggs upp i handens leder.

Beskrivning

I kroppens leder finns brosk som gör leden stadiga och möjliggör att skelettets ben kan glida mot varandra. Artros innebär att brosket bryts ner snabbare än det byggs upp och att det därmed får sämre hållfastighet. I senare stadium påverkar artros inte bara ledbrosket utan även övriga vävnader i leden såsom skelett, ledband, ledhinna och ledvätska.

Artros med ont i händerna är vanligast hos äldre personer över 50 år. Den kan också inträffa i yngre åldrar om en led har blivit utsatt för en skada eller onormal belastning. Även ärftliga faktorer kan bidra till artros. De vanligaste ställena att få artros i handen är vid tumbasen eller i fingerlederna. Tummens basled är speciellt utsatt för förslitning, dvs artros, framförallt hos kvinnor efter klimakteriet. Vid tumbasartros uppträder artrosen i leden mellan tummens mellanhandsben och handledsbenet.

Symtom

Tumbasartros ger besvär när man rör tummen. Tummen blir stel och svår att röra, och man blir ofta svullen över leden. Det är vanligt att det gör det ont och det är svårt att greppa med tummen. Smärtan kan leda till att man får svårt att ta i med full kraft när man ska lyfta något tungt. Besvären varierar periodvis men kan också vara mer konstanta.


Mb Quervain's syndrom

De Quervain’s syndrom

De Quervain’s syndrom är en senskideinflammation vid tumbasen.

Beskrivning

De Quervain’s syndrom beror på en inflammation i en senskida i handleden. Senskidor är rörformade kanaler av bindväv runt en eller flera senor. Senskidorna skyddar vävnad på utsatta ställen genom att dess glidyta minskar friktionen mellan senor och muskler mot benvävnad. Den inflammerade senskidan sitter på handledens tumsida och blir förtjockad.

De Quervain’s syndrom är vanligt. Orsaken till inflammationen är inte känd men ovana, upprepade och ensidiga rörelser med handen och tummen som vid trädgårdsarbete eller snickrande är förmodligen en av anledningarna. En annan orsak tros vara hormonförändringar i kroppen. Många får även åkomman efter att ha fött barn. Ibland skrivs syndromet som Mb Quervain’s syndrom eller Morbus de Quervain’s syndrom.

Symtom

De Quervain’s syndrom innebär att det gör ont i handleden på den sidan där tummen sitter och ner mot tummen. Det gör ont vid vissa rörelser och området kan vara svullet och kännas ömt när man rör vid det. Många har svårt att använda tumgreppet och att lyfta föremål.Dupuytrens kontraktur

Dupuytrens kontraktur

Dupuytrens kontraktur innebär att ett eller flera fingrar blir böjda och svåra att sträcka ut.

Beskrivning

Vid Dupuytrens kontraktur får man en förändring i ämnet kollagen som finns i den bindvävsplatta som man hittar i handflatan. Kollagenet ger fasthet och styrka åt kroppens vävnader, och vid Dupuytrens kontraktur blir bindvävsplattan kortare och tjockare.

Åkomman är förmodligen ärftlig och relativt vanlig (c:a 20% av befolkningen drabbas). Den beror på en ärrbildning i handflatan, men man vet inte helt vad som utlöser åkomman förutom att skador och nötningar verkar påverka. Dupuytrens kontraktur är vanlig hos personer som har diabetes. Sjukdomen brukar även kallas vikingasjukan.

Symtom

I början kan man få en knuta i handflatan som oftast är hård och ibland känns öm. Knutan beror på en förtjockning av bindvävnaden under huden. När bindvävsplattan med tiden blir kortare syns knutan som en hård sträng under huden i fingrarnas riktning. Sjukdomen utvecklas under lång tid genom att fingret eller fingrarna dras ihop och blir mer och mer kröka. Oftast är det lillfingret och ringfingret som drabbas. Det brukar inte göra ont i handen.


Trigger Finger - Ont i handen

Triggerfinger

Triggerfinger innebär att ett eller flera fingrar fastnar i böjt läge.

Beskrivning

Triggerfinger, eller Tendinitis nodosa, är en vanlig åkomma. Triggerfinger beror på att det bildas en vätskefylld utbuktning vid senan, en så kallad senknuta på fingrets böjsena så att senan inte längre kan glida fritt i sin skida. Senknutan fastnar under ett ligament i handflatan och fingret låses fast. Alla fingrar kan drabbas, även tummen.

Det är oklart vad som orsakar fenomenet. Det kan bero på överansträngning efter intensiv, upprepad och ensidig användning av handen. Reumatisk sjukdom och diabetes vet man ökar risken för triggerfinger. Triggerfinger kan också vara medfött.

Symtom

Ibland gör det ont, både när fingret fastnar och när man rätar ut det. Ibland upplevs det bara som att fingret hoppar till vid böjning och sträckning och ibland är det svårt att böja fingret. Man kan ofta känna en liten knöl i handflatan, där förträngningen sitter. Ibland kan fingret eller fingrarna fastna även i utsträckt läge.
Ont i handen, dags att träffa en ortoped eller fysioterapeut?

Boka tid för bedömning av remiss


Elit Ortopedi logo


PRP


Är du intresserad av PRP? Boka in dig till en privat konsultation hos en av våra ortopeder. Pris 1800 sek.


Klicka här för info om PRP


Kontakt


Elit Ortopedi
Nettovägen 1, 175 41 Järfälla
08-512 580 00
info@elitortopedi.se

Öppet- och telefontider


© Elit Ortopedi 2021